Waarom naar een kattenkapper?

Regelmatig de vacht laten verzorgen door een kattentrimmer is absoluut geen overbodige luxe.
Het grootste probleem vormt de onderwol. Dit is de vacht die loslaat en voor klitvorming zorgt. Dit zijn ook de haren die haarballen bij uw kat veroorzaken.
Katten likken zichzelf schoon met hun tong. Hierdoor slikt de kat veel losse haren in. Deze verlaten gewoonlijk via het darmkanaal het lichaam. Als de kat te veel haren in korte tijd binnenkrijgt, kan er een haarbal ontstaan die normaal gesproken wordt uitgebraakt. Lukt dit niet kan er verstopping ontstaan. Dit kan levensbedreigend zijn.
Langharige katten hebben overigens meer last van haarballen dan kortharige.
Om deze problemen voor te blijven kunt u bij mij terecht.

Het kan raadzaam zijn een langhaar kitten zo vroeg mogelijk aan vachtverzorging te laten wennen. Dit voorkomt problemen en stress in een later stadium.

Kortharige katten.
Een kortharige kat kan prima zelf voor het onderhoud van zijn vacht zorgen. Alle gezonde katten wassen zich in principe heel goed.
Oudere katten kunnen hun vacht soms minder goed verzorgen. Ouderdom komt met gebreken en zo ook bij onze katten. Hierdoor kan de vacht er mottig en vet uit komen te zien. Ook bij kortharige katten kan er dan vervilting ontstaan op de achterpootjes en broek.
Door hun leeftijd kunnen de katten wat strammer en stijver worden en pijn in hun gewrichten en rug krijgen. Speciaal voor hun behandeling heb ik een lekker zacht babyaankleedkussen  waardoor ze geen last hebben van de harde ondergrond van de trimtafel.

Langharige katten
Vooral bij langharige katten is het belangrijk te beginnen met het wennen aan een kambeurt voordat de vacht te lang is. Wanneer er te weinig tijd is voor de verzorging van langharige katten zullen er klitten in de vacht ontstaan en in het ergste geval vervilting. Als de klitten er niet meteen worden uitgekamd, lukt dit in een later stadium zeker niet meer.
Dan is het niet meer mogelijk de mooie vacht te sparen en moet er een schaar of tondeuse aan te pas komen om de vervilte plukken uit de vacht te verwijderen.